The immortal life of Henrietta Lacks by Rebecca Skloot


Boktips:The immortal life of Henrietta Lacks
av Rebecca Skloot

Henriettas celler var de första  celler som upptäcktes att de förnyade sig själv i laboratorium, i stället för att dö efter ett antal delningar i provrör, på 50-talet . Ändå visste endast ett fåtal personer vemifrån cellerna kom. De kallades bara HeLa (de två första bokstäverna i för och efternamnet) och spreds som en löpeld till forskare världen över.
När Rebecca under sin skoltid får namnet Henrietta Lacks omnämt på en biologi-lektion väcks hennes nyfikenhet om vem kvinnan bakom dessa celler som färdats jorden runt, till och med rymden, var. Men det finns inga svar. En 10 år lång sökande för till slut Rebecca till Henrietta barn där deras vägar korsas och tillsammans med framförallt Henriettas yngsta dotter Deborah tar de tillsammans upp kampen om erkännande från stat och myndighet vad som egentligen hände- och vem är Henrietta Lacks?

Detta är en sann biografi och jag tror att det är en av det svåraste insikterna att greppa. Allt som står skrivet har hänt! Och inte för flera hundra år sedan, utan endast ca 70 år bakåt fram till 2000-talet.

Den här boken borde läsas som studiematerial så att alla blir upplysta om vem Henrietta Lacks är och vad hennes celler gjort och fortfarande gör för hela mänskligheten men även ur historisk synpunkt vad som händer när man börjar klassa individer till andra hands medborgare med mindre och sämre rättigheter- något som är aktuellt fortfarande- så att vi lär oss att INTE upprepa historien!

HÄR kan ni läsa om en filmatisering som gjorts 2017 med Oprah

Mata ne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Great, you wanto leave a comment! Follow the keyword of this blog and keep it kind.

YSL DREAM BOOTS, MATCHA LOVE, FASHION AND SNIFF

Those boots are a piece of art! Finally tried bubble tea matcha and I love it. Rich, creamy and a huge cup! Bought at Oolong at Hötorge...